Buitenmuren
Stenen buitenmuren worden meestal opgetrokken in vijf lagen: de gevelsteen (het buitenspouwblad), al dan niet een luchtspouw, isolatie, de binnenmuur (het binnenspouwblad) en binnenbepleistering. Bij gedeeltelijke spouwvulling blijft er tussen het isolatiemateriaal en het buitenspouwblad een luchtspouw van ongeveer 3 cm vrij. Bij volledige spouwvulling is er geen luchtspouw: de ruimte tussen het binnenspouwblad en de gevel wordt volledig opgevuld met isolatie.

Bij houtskeletbouw
bestaan de buitenmuren uit houten stijlen waartussen isolatiemateriaal wordt aangebracht. De buitenzijde wordt naar keuze afgewerkt met beplanking, een bepleistering of gevelstenen.

Essentieel voor BEN is dat rond de hele woning een 'isolatieschil' wordt gelegd: de muurisolatie moet perfect aansluiten op de vloerisolatie, de dakisolatie en het buitenschrijnwerk. Wanneer de isolatieschil onderbroken wordt, ontstaat er een koudebrug. Via koudebruggen gaat er niet alleen warmte verloren. Doordat de oppervlaktetemperatuur lager is, kan op deze plaatsen vocht condenseren, en kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Daarom moet extra aandacht worden besteed aan spouwhaken of leidingen, mogen er zich in de spouwmuur geen mortelresten bevinden, moet de isolatie ook doorlopen rond rolluiken en screens, en mag een buitenmuur niet rechtstreeks op de fundering of vloerplaat staan of die ook niet onmiddellijk raken.

Wat is vereist?

In een BEN-woning mag de U-waarde van buitenmuren niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.

Hoe aan de eisen voldoen?

Met isolatieplaten in pur-of pir-hardschuim met een lambdawaarde van 0,023 W/mK en van 0,024 W/mK voldoe je aan de BEN-eis bij een dikte vanaf 10 cm. Met pur- of pir-hardschuimisolatieplaten met een lambdawaarde van 0,021 W/mK volstaat een dikte vanaf 9 cm.

Om met glaswol een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te halen, moet in de spouwmuur minstens 12 cm glaswol met een lambdawaarde van 0,030 W/mK worden aangebracht.

Hoe bereik je dat?


1. De beste isolatiewaarde onder de minerale wol
Multimax 30 biedt alle voordelen van elke glaswolplaat van Isover: geproduceerd op basis van gerecycleerd glas, waterafstotend en brandveilig, flexibel, ademend, uv-bestendig, gemakkelijk te plaatsen... Multimax 30 bestaat bovendien uit de fijnste glasvezel.

Lees meer >>

2. Isoleer met de laagste lambdawaarde ooit voor PU-hardschuimplaten
De uiterst geavanceerde Xentro®-technologie maakt het mogelijk om harde isolatieplaten met hoge prestaties te vervaardigen. Dankzij een warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde) van 0,019 W/mK kunt u uw spouwmuren efficiënter isoleren.

Lees meer >>

3. Glaswolvlokken voor het inblazen in houtskeletbouw
IInsulsafe Plus Wood is een inblaassysteem op basis van hoogwaardige waterafstotende glaswolvlokken dat speciaal werd ontwikkeld voor houtskeletstructuren en daken. Insulsafe Plus Wood biedt uitstekende thermische eigenschappen.

Lees meer >>

4. Pir-spouwisolatie, nu nóg dunner
Zo dun, en toch zo goed isolerend: dat was al het motto van Eurowall. De nieuwe spouwisolatie Eurowall 21 heeft een isolatiewaarde die nog 10% beter is (λd volgens EN 12677: 0,021 W/mK). Dat spaart je heel wat isolatie uit.

Lees meer >>

5. Doorlopend schild voor buitengevelisolatie dankzij tand- en groefkliksysteem.
Door de beperkte dikte en de uitstekende isolatiewaarde (λD= 0,024 W/mK) is Powerwall, op basis van Taufoam by Recticel, een product in pir-schuim met een verhoogde brandveiligheid, de ideale oplossing voor de buitenisolatie van muren.

Lees meer >>

6. Keramische kleidakpannen: de totaaloplossing voor gevel en dak
Kleidakpannen van Koramic zijn dé creatieve en betaalbare oplossing voor de woning van morgen. Niet alleen geven ze dak en gevel een uniforme uitstraling. Door dak en gevel als het ware in een enveloppe van kleidakpannen te wikkelen, kunnen koudebruggen tot een minimum worden herleid.

Lees meer >>

7. Eco-brick: méér dan enkel een slanke lijn
Eco-brick is een gevelsteen met een breedte van slechts 6,5 cm in plaats van de gebruikelijke 9 cm of meer. Hierdoor kan bij eenzelfde muurdikte tot 3,5 cm méér geïsoleerd worden en kan je dus flink wat besparen op je energiefactuur. Door zijn geringe dikte heb je ook meer woonruimte binnenin.

Lees meer >>

8. Steenstrippen: voorbeeldig met energie en ruimte
Je wil je gevels of binnenmuren bekleden op een originele manier? Je zoekt een manier om moeilijk bereikbare plaatsen zoals oversteken en plafondafwerkingen van metselwerk te voorzien? Dé oplossing: steenstrippen.

Lees meer >>

9. Geef uw woning een duurzame, beschermende schors
Wat verwacht u van uw gevel ? Dat hij mooi is natuurlijk. Maar ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk, en dat u er jarenlang niet hoeft naar om te kijken. De ideale gevel geeft uw woning een blijvende meerwaarde, en dit niet enkel op esthetisch vlak.

Lees meer >>

10. De Duurzame Wijk: nog een stap verder dan BEN
BEN-woningen hebben een E-peil van maximaal 30. De hoekwoning in De Duurzame Wijk - een initiatief van Wienerberger - haalt een E-peil van 9. Hun uitstekende energiescore hebben de 7 woningen onder meer te danken aan de maximale isolatie van de buitenschil en aan het concept van clusterbouw.

Lees meer >>

11. Denk bij isolatie ook aan ventilatie
Bij een doorgedreven isolatie van de woning wordt het belang van ventileren almaar groter. Een gecontroleerde ventilatie van de woning zorgt voor een continue toevoer van verse lucht en een automatische afvoer van de vervuilde en vochtige lucht.

Lees meer >>

PREMIES
VERKOOPPUNTEN ISOVER
VERKOOPPUNTEN RECTICEL INSULATION
VERKOOPPUNTEN WIENERBERGER
DOCUMENTATIE
VRAAG JE
OFFERTE AAN
ISOLEREN MET GLASWOL OP
IEDEREENBEN.TV
ISOLEREN MET PUR/PIR OP
IEDEREENBEN.TV
GEVELBEKLEDING OP
IEDEREENBEN.TV

Met medewerking van