Hoe de buitenmuren van je BEN-woning bekleden?

Digitaal geëngobeerd én met minder materiaal geproduceerd

Met digitaal engoberen, een technologie waarmee op het oppervlak van bakstenen een duurzame en volledig dekkende kleur en een unieke structuur wordt aangebracht, is wienerberger erin geslaagd om bakstenen een uitstraling te geven die nog met geen enkele andere productietechniek werd geëvenaard. Door deze baanbrekende innovatie toe te passen op twee slankere versies van zijn kleiproducten – steenstrips en Eco-brick – kan tegelijk worden bespaard op grondstoffen, energie, logistieke handling en transport. 

Bij digitaal engoberen zit er in het productieproces een soort knip tussen het drogen en bakken. Op de gedroogde steen wordt een filterdunne, gekleurde klei-emulsie gespoten die volledig dekkend is en waarin vervolgens een van de honderd mogelijke dessins wordt aangebracht. Je kan de techniek vergelijken met een digitale printer die op pixelniveau de gewenste kleur en structuur bepaalt. Op die manier kan een quasi oneindig aantal unieke stenen worden geproduceerd, telkens met een ander patroon en andere kleurovergangen. De esthetische mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt. Zelfs blauwe bakstenen zijn mogelijk. Tijdens het bakken smelt de engobelaag samen met steen, zodat zowel de kleur als de textuur verankerd worden en de digitaal geëngobeerde stenen bijzonder duurzaam zijn. 

Tegelijk wordt de ecologische voetafdruk van het baksteenproces verlaagd. Bij de traditionele productie zijn voor een nieuwe kleur een aanpassing van de kleisamenstelling en het productieproces nodig, met overgangsverliezen tot gevolg. Bij digitaal engoberen is dat niet het geval. Daardoor is er minder afval en is de doorlooptijd voor andere kleuren veel kleiner, waardoor milieuvriendelijker kan worden geproduceerd. 

Op steenstrippen en op Fjord 

wienerberger past de digitale engobetechnologie toe op een serie steenstrippen en op Fjord, een nieuwe collectie in het Eco-brickformaat. Zo combineert het bedrijf een ongeëvenaarde creatieve vrijheid met dematerialisatie (het gebruik van minder materiaal). Steenstrippen worden namelijk onmiddellijk vervaardigd op een dikte van 18 mm, in plaats van ze te zagen uit klassieke bakstenen. Zo worden materiaalverlies en restafval vermeden. 

Hetzelfde geldt voor het EcoBrick-formaat. Deze gevelsteenvariant is 3,5 cm dunner dan een traditionele gevelsteen. Daardoor laat hij niet enkel toe om 3,5 cm meer te isoleren of extra binnenruimte te creëren, Een slankere gevelsteen betekent ook een vermindering van het materiaalgebruik met 35 procent, energie, logistieke handling en transport. 

www.wienerberger.be