We hebben allemaal graag veel daglicht binnen en dus kiezen we voor grote ramen, liefst met zo smal mogelijke raamprofielen. Maar wie de zon vrij spel laat, krijgt in een goed geïsoleerd en luchtdicht huis op hete dagen bijna onvermijdelijk te maken met oververhitting. En eens de warmte binnen zit, krijg je ze maar moeilijk buiten. Met zonwering aan de buitenkant van je ramen houd je de zonnestralen tegen nog voor ze de ramen bereiken. Screens zijn tegenwoordig bijzonder populair. Ze voorkomen dat het binnen opwarmt, zonder dat je het zicht op buiten verliest.
Wie op zeker wil spelen, combineert buitenzonwering met inbraakveilige en insectenwerende nachtkoelingsroosters. Overdag de screens naar beneden en ’s nachts je woning op een passieve, natuurlijke manier ‘spoelen’ met koelere lucht: het is niet alleen een energie-efficiëntere oplossing, het levert ook een veel aangenamer gevoel dan koelen met airco.
In een BEN-woning moet de oververhittingsindicator onder de 6.500 Kh blijven. Bij hogere waardes wordt de besparing op verwarmingsenergie door goede isolatie en luchtdichtheid teniet gedaan door een hoger energieverbruik voor koeling en ventilatie. En dat is niet de bedoeling …
Je maakt je woning hittegolfproof door van in de ontwerpfase rekening te houden met de thermische massa of ‘zwaarte’ van de constructie, thermische isolatie, de oriëntatie van de vensters, lichtdoorlaat, zonwerende coating van de beglazing, beschaduwing van vensters door luifels of bladverliezende struiken en bomen. En kiezen voor de juiste zonwering is een absolute must.