Ventileren is sinds de EPB-regelgeving niet alleen wettelijk verplicht. Voor onze gezondheid is het een absolute noodzaak. We brengen immers meer dan twee derde van onze tijd binnenshuis door. Door met een ventilatiesysteem vocht en vervuilde lucht uit de woning af te voeren en frisse binnenlucht in de plaats daarvan binnen te brengen, verbetert het binnenklimaat en dus ook onze levenskwaliteit.
Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor de aanvoer van verse buitenlucht in de ‘droge’ ruimtes, zoals de woonkamer, slaapkamer en studeerkamer. Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor de afvoer van vervuilde binnenlucht vanuit de 'natte ruimtes’: toilet, keuken, wasplaats, badkamer. Terwijl verse buitenlucht op zijn beurt mechanisch of op een natuurlijke manier via raamventilatieroosters in de ‘droge’ ruimtes (woonkamer, slaapkamer, studeerkamer) wordt binnengebracht. De doorstroming van de lucht gebeurt door de gangen en hallen, via roosters in de deuren of spleten onder of boven de deur.
De Belgische norm NBN D50-001 laat je de keuze tussen 4 ventilatiesystemen:
Natuurlijke toevoer gebeurt via ventilatieroosters in of bovenop het raam of in de muur. Natuurlijke afvoer gebeurt via verticale ventilatiekokers.
Mechanische toevoer of afvoer werkt met een elektrische ventilator.
Hoewel je in nieuwbouw zou kunnen kiezen voor een ventilatiesysteem A of B, wordt in de praktijk wordt bijna altijd een C- of D-systeem geplaatst.
Bij het systeem C komt verse lucht op ‘natuurlijke’ manier binnen via roosters bovenop de ramen, terwijl de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd wordt door een centrale ventilator.
Bij het systeem D, ook balansventilatie genoemd, gebeuren zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch.
Van beide systemen, C en D bestaat er een energiezuinigere vraaggestuurde variant: C+ en D+. ‘Vraaggestuurd’ betekent dat je ventilatiesysteem enkel meer gaat ventileren waar en wanneer dat nodig is in huis. Dat weet het automatisch dankzij de geïntegreerde sensoren die 24/7 de binnenluchtkwaliteit meten op basis van vocht, geurtjes en CO2. Dalen die te hoge hoeveelheden schadelijke stoffen in de binnenlucht opnieuw tot op een aanvaardbaar niveau, dan keert het ventilatieniveau automatisch naar z’n basisniveau terug.