Een fotovoltaïsch zonnepaneel is samengesteld uit zonnecellen, dunne plaatjes meestal gemaakt van silicium, die ongeveer 22% van het zonlicht omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet vervolgens de gelijkstroom om in wisselstroom die bruikbaar is voor huishoudelijke toepassingen.
Een fotovoltaïsche installatie of PV-installatie produceert elektriciteit op basis van gratis zonne-energie, ook wel "zonnestroom" genoemd. Als je een PV-installatie hebt, is het aan te raden om je stroomoverschotten op te slaan in een thuisbatterij, zodat je je zelfopgewekte zonnestroom later kunt gebruiken.
Vanaf 2025 wordt voor de eis m.b.t. het minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwbouw in Vlaanderen alleen nog gekeken naar de eigen productie via thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen, dus via zonneboilers en zonnepanelen. Via deze zonne-energiesystemen moet een nieuwbouwwoning minstens 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie voorzien.
Kies je voor alleen een PV-installatie om aan de eisen te voldoen, dan moet die minstens 15 kWh/m² produceren. Voor een woning van 150 à 200 m² bruto vloeroppervlak betekent dit 2.250 à 3.000 kWh per jaar en een installatie van 5 à 7 PV-panelen van 440 Wp. (Combineer je je PV-installatie met een zonneboilerinstallatie, dan speelt de eigen productie van de zonneboilerinstallatie uiteraard ook mee – moet samen met de PV-installatie min. 15 kWh bedragen).