Als je kiest voor een fotovoltaïsche installatie voor je BEN-woning zoals bv. voor de zonnepanelen Vitovolt 300 Bifacial, is het belangrijk om de opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Met de introductie van de digitale meter en het afschaffen van de terugdraaiende teller wordt het namelijk steeds interessanter om je eigenverbruik te verhogen. Hoe meer zonne-energie je zelf verbruikt, hoe minder je hoeft terug te kopen van het net – wat je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Hier zijn enkele tips om je eigenverbruik te maximaliseren.
De zonnepanelen op je dak werken het beste wanneer de zon schijnt, meestal midden op de dag. Daarom is het verstandig om apparaten die veel energie verbruiken, zoals je wasmachine, vaatwasser, droogkast en zelfs de batterij van je elektrische auto, vooral overdag te gebruiken. Door deze apparaten in de middag aan te zetten, maak je direct gebruik van de gratis opgewekte stroom, wat voordeliger is dan ’s avonds stroom te moeten kopen aan hogere tarieven.
Heb je een warmtepomp of warmtepompboiler? Dan kan je zonnestroom gebruiken om warm water te genereren voor je verwarming en sanitair warm water. Dit is een slimme manier om overtollige elektriciteit die je zonnepanelen opwekken nuttig te gebruiken. Met behulp van een timer of slimme sturing wordt de elektriciteit die je overdag opwekt direct gebruikt om een boiler of buffervat op te warmen. Het water is dan ’s avonds beschikbaar voor douche of bad, zonder dat je hiervoor extra stroom van het net hoeft te halen.
Een andere manier om je eigenverbruik te verhogen, is het installeren van een thuisbatterij. Een thuisbatterij slaat de opgewekte stroom op, zodat je deze ’s avonds en ’s nachts kunt gebruiken wanneer je zonnepanelen niet actief zijn. Dit is vooral handig in de winter of tijdens bewolkte dagen. Een batterij met voldoende capaciteit kan je helpen om je stroomverbruik in de avonduren te dekken en zo de aankoop van dure elektriciteit van het net te vermijden.
Een domotica- of energiebeheersysteem kan een groot verschil maken in de efficiëntie van je zonnepanelen. Deze systemen monitoren continu de opgewekte stroom en schakelen automatisch je toestellen in wanneer er een overschot aan energie is. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je warmtepomp of elektrische wagen laten draaien zodra je zonnepanelen voldoende stroom opwekken. Sommige systemen laten je ook toe om prioriteiten toe te wijzen aan bepaalde toestellen, zodat je altijd optimaal gebruik maakt van je zelfgeproduceerde energie.
Zeer praktisch: De warmtepompen en thuisbatterijen van Viessmann hebben een ingebouwd energiemanagementsysteem. Er is dus geen bijkomende apparatuur of programmatie nodig.