Nieuws

Beter dan BEN: gemiddeld E-peil van de Vlaamse nieuwbouwwoning is niet 30 maar 9!
20.02.2024
De inzet van hernieuwbare energietechnologiën, zoals zonnepanelen en warmtepompen, in combinatie met een goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil, resulteert in een opmerkelijke daling van het gemiddelde E-peil in nieuwbouwwoningen, zelfs onder het vereiste niveau voor Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen, zo blijkt uit het jaarlijkse EPB-cijferrapport van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Warmtepompen steeds populairder in BEN-woningen
20.02.2024
Met een opmerkelijke toename van warmtepompen in nieuwbouwwoningen, zet Vlaanderen goede stappen richting hernieuwbare energie . Bijna alle nieuwe woningen zijn nu uitgerust met zonnepanelen, en voor het aanvraagjaar 2021 heeft 1 op de 2 woningen ook een warmtepomp geïnstalleerd, in vergelijking met 1 op de 3 voor het aanvraagjaar 2020.
Betreed de toekomst van duurzaam bouwen op Living Tomorrow's Innovation Campus
15.09.2023
Vilvoorde, 15 september 2023 - De wereld van nieuwbouw en duurzaamheid wordt vandaag gevierd met de feestelijke opening van de gloednieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow. Als vooruitstrevende pionier op het gebied van technologische innovatie biedt Living Tomorrow kandidaat-nieuwbouwers een unieke kans om een kijkje te nemen in de wereld van morgen. De boeiende 'Digital Experience Tour' is nu beschikbaar voor boekingen en belooft een onvergetelijke ontdekkingstocht.
Voor de groei van de bouw moeten we een stap terug zetten
15.03.2023
Bouwen aan het huis van de toekomst, is ook vooruitkijken naar de toekomst van de bouw. Frederik Vaes (UAU Collectiv) en Bart Thijs, twee architecten achter het nieuwe ?Living Tomorrow?, zien enkele belangrijke ontwikkelingen. ?De hoge prijzen van energie en bouwmaterialen en het belang van duurzaamheid dwingen ons om verder te kijken dan nieuwe snufjes en een knap design?, klinkt het.
De warmtepomp: een positief verhaal (in tijden van klimaatverandering)
18.10.2021
Vandaag vinden we het normaal dat we centrale verwarming in huis hebben. En steeds meer mensen kiezen ervoor die verwarming te koppelen aan een warmtepomp als meest effici?nte toepassing van hernieuwbare energie. Beide technieken zijn nu evidenties en algemeen aanvaard, maar in historisch perspectief zijn ze ? de warmtepomp al wat meer dan de centrale verwarming ? eigenlijk van heel recente datum. Het verwarmen van onze gebouwen heeft al een hele evolutie achter de rug.
ClickBrick: circulair bouwen in vertrouwen
05.07.2021
Circulair bouwen is een must, daar is iedereen het over eens. Kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen lenen zich uitstekend voor circulaire bouwprojecten dankzij hun lange levensduur en hun mogelijkheden tot hergebruik en recyclage. Een voorbeeld daarvan is ClickBrick, het systeem om gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm.
Alles weten over warmtepompen? Surf naar www.InfoWarmtePomp.be
22.04.2021
Op zoek naar een eenduidig, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over warmtepompen kan hebben? Surf dan naar www.InfoWarmtePomp.be, het objectieve warmtepompinfoplatform van sectorassociatie ATTB en beroepsfederatie WPAC, dat zopas volledig werd vernieuwd.
BEN-bouwen doe je zo
02.03.2021
Sinds dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar wat zijn de criteria van een BEN-woning? En hoe voldoe je daaraan? Dat leer je online van coach BEN. Op www.IedereenBEN.be gidst hij je doorheen de 6 stappen om je woning comfortabel en energiezuinig te maken. Het ultieme resultaat? IedereenBEN!
Iedereen BEN vanaf 2021? Vlaanderen is mee!
06.01.2021
Vanaf dit jaar is BEN de standaard voor nieuwe woningen. Maar ook al was het voordien nog niet verplicht, toch bouwden al heel veel Vlaamse bouwheren de voorbije jaren al volgens de BEN-norm. Met dank aan het traject dat de Vlaamse regering - met medewerking van tal van voorlopers - al sinds 2012 uitstippelde om mensen aan te sporen om meteen al BEN te bouwen in plaats van te wachten tot 2021. Met succes, zo blijkt...
Bouwplannen? Bouw BEN!
15.10.2020
Sinds 2008 moet elke woning die in Vlaanderen gebouwd of grondig wordt verbouwd, voldoen aan de EPB-regelgeving. Deze regelgeving legt eisen op op het vlak van energiegebruik. Daarbij wordt niet enkel rekening gehouden met de materialen waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen). Ook details van de installaties (ventilatie, warm water, verwarming en koeling) zijn hierin opgenomen.
Minister Zuhal Demir maakt resultaten meest recente EPB-cijferrapport bekend
10.03.2020
Vanaf volgend jaar moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen BEN (Bijna-Energieneutraal) zijn en dus een E-peil van maximaal 30 hebben. BEN is sinds 2012 de Vlaamse invulling van de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen die in 2010 uitgevaardigd werd. Maar halen we die richtlijn, als we de EPB-evolutie van het Vlaamse nieuwbouwbestand bekijken? Het korte antwoord: ja.
Vlaming bouwt vooruitziend. Bijna iedereen nu al BEN!
08.03.2020
In 2021 wordt BEN (Bijna-EnergieNeutraal) de verplichte norm voor nieuwe woningen. En al sinds 2014 raden we met www.IedereenBEN.be aan om, als je bouwt, meteen al BEN te bouwen. Maar was en is dat volgens de huidige EPB-evolutie realistisch? Het korte antwoord: ja. Want de Vlaming bouwt inderdaad vooruitziend. Beter nog: de bouwsector in Vlaanderen loopt voor op de Europese doelstelling.
Waarom is wel iedereenBEN maar niet tout le monde Q-ZEN?
07.03.2020
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht BEN (Bijna-EnergieNeutraal) zijn en in Walloni? Quasi-ZeroEnergie (Q-ZEN). De vereisten om dat energieniveau te bereiken zijn niet helemaal dezelfde, maar toch vrij goed vergelijkbaar. Hoe komt het dan dat iedereenBEN in Vlaanderen wel een groot succes is en construireQ-ZEN in Walloni? helemaal niet?
Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!
06.03.2020
In dertien Vlaamse steden maakt u aanspraak op 6% in plaats van 21% btw bij sloop- en heropbouw. Particulieren die NIET in één van die dertien steden wonen, kunnen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie bedraagt 7500 euro. De premie kan aangevraagd worden sinds begin maart 2019 maar geldt maar tot 31 oktober 2019.