De inzet van hernieuwbare energietechnologiën, zoals zonnepanelen en warmtepompen, in combinatie met een goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil, resulteert in een opmerkelijke daling van het gemiddelde E-peil in nieuwbouwwoningen, zelfs onder het vereiste niveau voor Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen, zo blijkt uit het jaarlijkse EPB-cijferrapport van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Sinds het aanvraagjaar 2021 is het verplicht voor nieuwbouwprojecten om te voldoen aan het BEN-doel met een maximaal E-peil van E30. Deze doelstelling is ruimschoots behaald, aangezien 99,8% van de EPB-aangiften voor het aanvraagjaar 2021 BEN-woningen zijn. Opvallend is dat het gemiddelde E-peil voor nieuwe eengezinswoningen en appartementen verder blijft dalen, zelfs onder de BEN-norm. Voor het aanvraagjaar 2020 bedroeg het gemiddelde E-peil E14, terwijl de reeds ingediende aangiften voor het aanvraagjaar 2021 gemiddeld op E9 uitkomen. Dit is 21 E-peilpunten beter dan de vereiste E30.
Een opmerkelijke ontwikkeling is de opkomst van woningen met een E-peil lager dan 0, die sinds het aanvraagjaar 2016 gestaag toeneemt. Voor het aanvraagjaar 2020 had 11% van de ingediende aangiften een E-peil lager dan 0. Voor het aanvraagjaar 2021 lijkt deze trend door te zetten, met een verwachte stijging voorbij 20%, gebaseerd op de reeds ingediende EPB-aangiften. Dit onderstreept de voortdurende inspanningen in de Vlaamse nieuwbouwsector om de energie-efficiëntie verder te verbeteren en te streven naar woningen die actief bijdragen aan een duurzame toekomst.
Bron: persbericht VEKA